Dzisiaj podaję Wam kilka moich przepisów na przetwory z ogórków w tym roku mam możliwość samemu przygotować zapasy na zimę i chętnie podzielę się moimi przepisami
Ogórki w wersji mega pikantnej, podobno świetne jako przekąska do alkoholu.
„Krokodylki”
2 kg ogórków jak małych
2 główki czosnku
2 łyżki chili
Zalewa:
1,5 szkl. Octu 10%
8 łyżek oleju
1 kg cukru
ja ogórki są bardzo małe takie do 2 – 3 cm to ich nie kroimy jeśli większe przekrawamy na pół dodajemy 2 łyżki soli mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę. Obieramy czosnek kroimy bardzo drobno, można przecisnąć przez praskę + 2 łyżki chili dodajemy do ogórków i odstawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików. Składniki zalewy łączymy, gotujemy zalewamy ogórki gotowaną zalewą, zamykamy słoiki i nie gotujemy słoików. Ogórki są dobre do jedzenia po około 14 dniach.
Sałatka nr 1
„Sałatka Gyros”
2 kg ogórków
2 kg cukinii
1 kg cebuli
1 główka czosnku
600 g cukru
5 łyżek soli
12 łyżek oleju
2 szkl. Octu 10%
1 paczka przyprawy do gyrosa
Ogórki, cukinię i cebulę pokroić w plastry, ja mam taką przystawkę do warzyw w maszynce do mielenia mięsa więc tnę warzywa na maszynce, czosnek przeciskam przez praskę dodaję do pozostałych warzyw. Z pozostałych składników robię zalewę wlewam do warzyw mieszam i odstawiam na 6 godzin. Po tym czasie wkładam do słoików, zamykam i pasteryzuje 10-15 minut.
Tym razem dodałam jeszcze czerwona paprykę świeżą oraz marchew w takich proporcjach żeby w sumie było 5 kg warzyw. Taką kombinację robiłam po raz pierwszy ale myślę że będzie dobra.
Sałatka nr 2
Sałatka z ogórków
4 kg ogórków
½ kg marchwi
½ cebuli
główka czosnku
10 sztuk ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
3 łyżeczki soli
Zalewa:
1 szkl. oleju
1 szkl. Octu 10%
1 szk. cukru
Ogórki pokroić w plastry, cebulę w paski, marchew utrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę połączyć, dodać ziele angielskie, pieprz i sól. Odstawić na 4 godziny. Po tym czasie wkładam do słoików bez powstałego soku, następnie dolewam do każdego słoika powstały sok do około połowy słoika. Z octu, cukru i oleju gotuję zalewę i zalewam każdy słoik do pełna. Zamykam słoiki. Pasteryzuję 20 – 25 minut.
Spiszę, ale to już na następny rok będzie, bo ja temat ogórków mam już na szczęście zamknięty 🙂
PolubieniePolubienie
Ło kurde, jak cudownie!!! Ja jeszcze przed ogórami.
PolubieniePolubienie