Sezon ogórkowy

Pierwsze ogórki w tym roku zaprawione, ja robię tylko kiszone bo moja rodzinka takie najchętniej zjada. Mam jeszcze kilka słoików z zeszłego roku, niestety w zeszłym roku nie robiłam sama bo w sezonie zapraw niestety byłam poza domem a mam taką dobrą kuzynkę że ona robiła sobie i zrobiła też dla nas. W tym roku umówiłyśmy się, że jak rozpocznie się sezon to pojadę i będziemy robić razem. Dzisiaj tylko 20 słoików, dobre i to na pewno będzie więcej dopiero rosną.

Niestety dzisiaj znowu strasznie gorąco a do tego jeszcze parno pewnie czekają nas burze.

Miłego weekendu.

Reklama

13 myśli na temat “Sezon ogórkowy

  1. U mnie też najwięcej kiszonych idzie. Co roku robię ok. setki i o dziwo zazwyczaj już do Wielkanocnej sałatki brakuje 🙂 Trzeba robić jak najwięcej, bo przy tych cenach żywności każdy słoik na wagę złota.

    Polubienie

    1. No na też zrobię ile się da, nie wiem czy zrobię cokolwiek innego poza ogórkami bo w moim mieście nigdzie nie ma cukru, my bardzo mało używamy cukru może 10 kg przez rok więc nie robię jakiś specjalnych zapasów niestety chciałam zrobić takie pikantne ogórki zwane krokodylki ale tam zalewę robi się z cukru i octu pewnie w tym roku nie zrobię

      Polubienie

    2. Poproszę o przepis na ogórki kiszone. Mój stały przepis z roku na rok jest coraz gorszy. Zawsze mi wychodziły, a od pewnego czasu już nie.

      Polubienie

    1. My robimy tak na litrowy słoik 2-3 ząbki czosnku, jedna gałązkę kopru z koszyczkiem, kawałek chrzanu lub liścia od chrzanu, dwa liście od wiśni, na litr wody czubatą łyżkę soli

      Polubienie

            1. Używam zwykłą sól jodowana tylko sprawdzam słoność nie kiedy z różnych firm różnią się słonościa, jak teraz robiłam zalewałam woda zimna bo miałam taka że studni takiej prawdziwiej na wsi u kuzynki jak robię w domu wodę gotuję

              Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s