Pierwsze ogórki w tym roku zaprawione, ja robię tylko kiszone bo moja rodzinka takie najchętniej zjada. Mam jeszcze kilka słoików z zeszłego roku, niestety w zeszłym roku nie robiłam sama bo w sezonie zapraw niestety byłam poza domem a mam taką dobrą kuzynkę że ona robiła sobie i zrobiła też dla nas. W tym roku umówiłyśmy się, że jak rozpocznie się sezon to pojadę i będziemy robić razem. Dzisiaj tylko 20 słoików, dobre i to na pewno będzie więcej dopiero rosną.
Niestety dzisiaj znowu strasznie gorąco a do tego jeszcze parno pewnie czekają nas burze.
Miłego weekendu.
U mnie też najwięcej kiszonych idzie. Co roku robię ok. setki i o dziwo zazwyczaj już do Wielkanocnej sałatki brakuje 🙂 Trzeba robić jak najwięcej, bo przy tych cenach żywności każdy słoik na wagę złota.
PolubieniePolubienie
No na też zrobię ile się da, nie wiem czy zrobię cokolwiek innego poza ogórkami bo w moim mieście nigdzie nie ma cukru, my bardzo mało używamy cukru może 10 kg przez rok więc nie robię jakiś specjalnych zapasów niestety chciałam zrobić takie pikantne ogórki zwane krokodylki ale tam zalewę robi się z cukru i octu pewnie w tym roku nie zrobię
PolubieniePolubienie
My w ostatniej chwili kupiliśmy 30 kilo w Biedronce. Teraz ponoć i u nas trudno kupić, szczególnie w marketach, bo małe sklepiki jeszcze jakieś zapasy mają.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U nas w małych sklepikach już nawet po 10 zł kg
PolubieniePolubienie
Ładnie nam PiSiory OSŁODZIŁY życie…
PolubieniePolubienie
Poproszę o przepis na ogórki kiszone. Mój stały przepis z roku na rok jest coraz gorszy. Zawsze mi wychodziły, a od pewnego czasu już nie.
PolubieniePolubienie
Podejrzewam że to wina ogórków skoro przepis się wcześniej sprawdzał. Ja w zeszłym roku musiałem wywalić 40% ogórków, bo w słoikach zrobiła się breja.
PolubieniePolubienie
Dorotko, podaj mi proszę swój przepis na kiszone ogórki.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
My robimy tak na litrowy słoik 2-3 ząbki czosnku, jedna gałązkę kopru z koszyczkiem, kawałek chrzanu lub liścia od chrzanu, dwa liście od wiśni, na litr wody czubatą łyżkę soli
PolubieniePolubienie
Dziękuję!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ważne jest także jak ogórki zaczynają pracować to dokręcić zakrętki bo jak nie dokrrecisz to też nie będą się trzymały
PolubieniePolubienie
A jaka sól? Zalewasz gorącą wodą czy zimną?
PolubieniePolubienie
Używam zwykłą sól jodowana tylko sprawdzam słoność nie kiedy z różnych firm różnią się słonościa, jak teraz robiłam zalewałam woda zimna bo miałam taka że studni takiej prawdziwiej na wsi u kuzynki jak robię w domu wodę gotuję
PolubieniePolubienie