Z ostatniego wyjazdu przywiozłam przepis na chleb pszenno- żytni, bardzo prosty w wykonaniu a bardzo pyszny i syty. W poniedziałek piekłam pierwszy raz dzisiaj piekłam ponownie bo już pierwsza porcja zjedzona.
Przepis na chleb
1 porcja to jeden bochenek na długą wąską blaszkę
Chleb pszenno-żytni:
375 g mąki pszennej,
125 g mąki żytniej
7 g drożdży suchych
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki ciepłej wody
połączyć suche składniki dodać ciepłą wodę, połączyć na gładką masę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, przełożyć do blachy, piec w temp. 200 stopni na grzałkach góra-dół około 50 minut.


Ja piekłam z dwóch porcji dodałam siemię lniane mielone w proporcji (3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki otrębów pszennych, 3 łyżki otrębów żytnich) można dawać inne dodatki ale tak żeby w sumie była taka ilość jak w przepisie, można też dodawać inne rodzaje mąki należy jednak pamiętać, że mąki pszennej ma być najwięcej np. 2 części mąki pszennej 1 część żytniej 1 część maki graham.
Po upieczeniu wykładam chleb z blaszki na papier i część górną smaruję przegotowaną ostudzoną wodą i przykrywam papierem to powoduje, że skórka nie będzie twarda.
Mam nadzieję, że jak ktoś z Was zdecyduje się na upieczenie to da znać czy chlebek smakował.
Ale ostatnio u Ciebie dużo przepisów!
Placki z cukini zrobiłam- ekstra. Koletciki siekane z papryka i cebulką też próbowałam.
Teraz pora więc na chlebek!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ostatnio tak się jakoś złożyło że trochę tych przepisów a może to też dlatego że więcej teraz gotuję i piekę i nawet sprawia mi to przyjemność chociaż jeszcze nie tak dawno nie sprawiało mi to przyjemności było raczej przykrym obowiązkiem. No ale jak to mówią kobieta zmienna jest 😉🙂 :p
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I bardzo dobrze kochana bo i ja korzystam z tych twoich przepisow. Nie ma to jak sprawdzone 😉
U mnie jutro będą rogaliki z marmoladą i czekolada. Robimy dzirwvzynami na dzień taty 😄
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Chętnie przygarnę przepis na rogalik bo raczej nie mam, cieszę się że moje przepisy przypadły Ci do gustu. I faktycznie sprawdzone przepisy są najlepsze 🙂🤗😘
PolubieniePolubienie
W takim razie na dniach dam przepis na bloga 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super na pewno skorzystam z przepisu
PolubieniePolubienie
Mam to szczęście że jeszcze jadałem chleb ze starego, wiejskiego pieca i jeśli ów mu dorównuje to warto spróbować 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na pewno nie taki sam bo nawet mąka już nie taka, no i pieczony w piecu elektrycznym to na pewno nie to samo jak w wiejskim piecu ale na pewno inny niż ten co kupujemy w sklepie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Swoje zawsze smakuje lepiej.
PolubieniePolubienie