Jabłecznik …

Taki jabłecznik pamiętam z lat dzieciństwa, piekła go ciocia i pamiętam, że zawsze był pyszny. Jak już wiecie nie jestem mistrzynią wypieków, ale od czasu do czasu co mi się uda upiec i nawet nadaje się do zjedzenia :P. Miałam w zamrażarce mus jabłkowy, który dostałam od mamy, znalazłam przepis na jabłecznik i postanowiłam upiec. Okazało się, że smakuje jak ten który pamiętam z dzieciństwa. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami

Jabłecznik na cieście babkowym

Składniki:

1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonych jabłek
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy

4 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodawać po jednym jajku ciągle ucierając mikserem, na końcu wsypać mąkę, i proszek do pieczenia oraz dodać kwaśną śmietanę. Zmiksować krótko tylko do połączenia składników.
  • 2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć 1/2 ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni blaszki, posypać je 2 łyżkami bułki tartej. Na ciasto w blasze wyłożyć mus jabłkowy dokładnie go rozsmarowując po całej powierzchni ciasta. Mus posypać resztą bułki tartej. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte.
  • 3. Ciasto piec około godziny w 170 st. C bez termoobiegu , po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

na zdjęciu jeszcze bez cukru pudru, czekam aż ostygnie.

2 myśli na temat “Jabłecznik …

Dodaj komentarz