Placki z cukinii i nie tylko…

To przepis Roberta Sowy przedstawiony w programie Doradca Smaku, wydawał mi się ciekawy, postanowiłam wypróbować i placki okazały się bardzo dobre. W tym roku jeszcze ich nie robiłam ale na pewno latem będę robiła.

Składniki:

  • cukinia1 szt.
  • ziemniak1 szt.
  • cebula1 szt.
  • czosnek2 ząbki
  • jajko1 szt.
  • otręby żytnie2 łyżki
  • płatki owsiane2 łyżki
  • twaróg tłusty100 g
  • olej rzepakowy1/2 szklanki
  • mąka pszenna1 łyżka

Do smaku:

  • Sól
  • Koperek suszony ja daję świeży
  • Pieprz ziołowy mielony

Dip:

  • serek kremowy100 g
  • krem chrzanowy 3 łyżeczki
  • maślanka1/2 szklanki
  • rzodkiewki 6 szt.
  • szczypiorek1/2 pęczka

Wykonanie:

DIP:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą serek kremowy i krem chrzanowy. Siekamy pół pęczka szczypiorku, rzodkiewkę trzemy na tarce i dodajemy do składników. Dolewamy do dipu maślankę i całość chłodzimy.  

CIASTO:

W jednej misce trzemy na tarce cukinię i doprawiamy solą, aby puściła wodę. W drugiej misce ścieramy surowego ziemniaka i cebulę. W dłoniach odciskamy płyn z cukinii i dodajemy ją do ziemniaka i cebuli. 2 ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i rozcieramy z solą, a następnie dodajemy do startych warzyw i przyprawiamy całość suszonym koperkiem lub świeżym. Do masy wbijamy 1 jajko oraz wkruszamy tłusty twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy płatki owsiane, mąkę pszenną, otręby żytnie oraz pieprz ziołowy.

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z dipem i odrobiną natki pietruszki.

Placki są przepyszne.

Reklama

2 myśli na temat “Placki z cukinii i nie tylko…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s