To przepis Roberta Sowy przedstawiony w programie Doradca Smaku, wydawał mi się ciekawy, postanowiłam wypróbować i placki okazały się bardzo dobre. W tym roku jeszcze ich nie robiłam ale na pewno latem będę robiła.
Składniki:
- cukinia1 szt.
- ziemniak1 szt.
- cebula1 szt.
- czosnek2 ząbki
- jajko1 szt.
- otręby żytnie2 łyżki
- płatki owsiane2 łyżki
- twaróg tłusty100 g
- olej rzepakowy1/2 szklanki
- mąka pszenna1 łyżka
Do smaku:
- Sól
- Koperek suszony ja daję świeży
- Pieprz ziołowy mielony
Dip:
- serek kremowy100 g
- krem chrzanowy 3 łyżeczki
- maślanka1/2 szklanki
- rzodkiewki 6 szt.
- szczypiorek1/2 pęczka
Wykonanie:
DIP:
W misce dokładnie mieszamy ze sobą serek kremowy i krem chrzanowy. Siekamy pół pęczka szczypiorku, rzodkiewkę trzemy na tarce i dodajemy do składników. Dolewamy do dipu maślankę i całość chłodzimy.
CIASTO:
W jednej misce trzemy na tarce cukinię i doprawiamy solą, aby puściła wodę. W drugiej misce ścieramy surowego ziemniaka i cebulę. W dłoniach odciskamy płyn z cukinii i dodajemy ją do ziemniaka i cebuli. 2 ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i rozcieramy z solą, a następnie dodajemy do startych warzyw i przyprawiamy całość suszonym koperkiem lub świeżym. Do masy wbijamy 1 jajko oraz wkruszamy tłusty twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy płatki owsiane, mąkę pszenną, otręby żytnie oraz pieprz ziołowy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z dipem i odrobiną natki pietruszki.
Placki są przepyszne.
Wow zupełnie inne niż ja robię.
Spróbuję
PolubieniePolubienie
Obśliniłem się jak małe dziecko.😂😂
PolubieniePolubienie