Dzień przed Wigilią

Jestem padnięta, biłam się z myślami włączyć laptop i pisać czy może jednak jutro. Mimo zmęczenia postanowiłam to zrobić jednak dzisiaj bo jutro raczej nie znajdę na to czasu. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o potrawy wigilijne i nie tylko mam prawie wszystko przygotowane zostały mi tylko ryby do usmażenia i pstrąg do upieczenia w piekarniku. Niestety w tym roku nie będzie karpia – w moim mieście już od tygodnia nie można nigdzie kupić – podobno w tym roku o 30 procent mniej karpia w stosunku do lat poprzednich, trudno przeżyjemy Wigilię bez karpia (ja i tak nie jestem wielką fanką tej ryby, zjem nie mówię że nie ale ja nie ma to nie jest tragedia).

W tym roku menu świątecznym pojawią się nowe potrawy m.in. ciasto sniekers oraz roladki z filetu indyka nadziewane serem i pieczarkami zapiekane w piekarniku w plastrach boczku. A makowiec zwijany w tym roku zrobiony w wyjątkowo prosty sposób. Kupiłam gotową masę makową z bakaliami oraz ciasto drożdżowe takie do pizzy. Rozłożyłam ciasto, położyłam masę, rozłożyłam równomiernie, zwinęłam rulon, upiekłam no i się udało, dużo mniej pracy a efekt taki sam ja przygotowany w sposób tradycyjny

Na jutro zostało sprzątanie, przygotowanie stołu. Chociaż nie mam choinki (w tym roku jakoś wyjątkowo mi jej brakuje, niestety nasza kotka i choinka to masakra, próbowaliśmy max 2 dni i choinka była rozbierana) udało się wprowadzić elementy tworzące nastrój świąteczny.

Dobrej nocy.

Reklama

4 myśli na temat “Dzień przed Wigilią

  1. Sądząc po tym co pojawia się na Facebooku, to nie tylko u Ciebie nie będzie karpia. W przyszłym roku już w sierpniu trzeba myśleć o rybie, albo od maleńkiego uhodować swoja 🙂 Nie wiem czy planujesz wpis świąteczny, więc na wszelki wypadek już teraz zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wam życzę.

    Polubienie

    1. Jest na prawdę dobry ja zawsze też robiłam ciasto sama potem tą kasę gotowanie maki mielenie itd. moja mama mi podsunęła ten pomysł bo sama robiła tak w Niemczech i naprawdę super wyszło i jest smaczny polecam piekłam 40 minut w temp. 180 bez termoobiegu

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s