Tydzień minął strasznie szybko, nim się obejrzałam już mamy niedzielę i prawie tydzień w domu za mną. Jak to zawsze u mnie bywa pierwszy tydzień pracowity i trzeba zacząć planować kolejny tydzień bo jak zwykle jeszcze trochę pracy mi zostało do zrobienia no i mamie plany się zmieniły i już 21 czerwca wraca do Niemiec będę musiała też zaplanować czas dla mamy.
Wczoraj po całym tygodniu pracy byliśmy u rodzinki na imprezie grillowo – ogniskowej. Trochę pogoda popsuła nam plany bo popołudniu była burza i padał deszcz, ale tam gdzie byliśmy można schronić się pod dachem, a potem się wypogodziło i można było poszaleć na świeżym powietrzu. Chociaż to rodzina mojego męża zaproszenie dostała także moja siostra z dziewczynami a tak właściwie to kuzyn się śmiał że bez Elizy nas nie wpuści. Mała była w swoim żywiole, wybiegała się, wyszalała jak wracaliśmy do domu to zasnęła w aucie.
Musieliśmy podjąć decyzję kto będzie kierowcą, oczywiście zgłosiłam się na ochotnika bo moja siostra nie bardzo potrafi prowadzić moje nasze auto mówi, że za duże ja już się przyzwyczaiłam i nie zamieniłabym na mniejsze. Umówiłam się z kuzynką, że część mięsa na grill robi ona a część ja, nie umiem jechać na gotowe, mam wyrzuty sumienia, że ktoś się narobi a ja nic. Przygotowałam polędwiczki z kurczaka w marynacie, boczek w marynacie i karkówkę w marynacie. Przygotowałam mięsa już 2 dni wcześniej i powiem nieskromnie że coraz lepsze mi te marynaty wychodzą (to opinia nie tylko moja ale i wszystkich spożywających), przygotowałam masło ziołowe do grzanek według przepisu Britty, oczywiście nie mogło zabraknąć grillowanego sera Camembert oraz grillowanej cukinii oraz bakłażana no i mojej sałaty z sosem (przepis kiedyś Wam podawałam).
Podaję Wam przepis ma masło ziołowe (dobre nawet do bułki czy chleba)
kostka masła w temp. pokojowej
czosnek
sól i pieprz
papryka czerwona słodka i szczypta ostrej
drobno siekany koper, natka pietruszki, można dać także szczypiorek
tymianek
Ja tym razem dodałam gotową przyprawę Kamis Złociste grzanki zamiast soli, pieprzu, kopru i tymianku

Przyprawy daję według uznania do masła następnie ucieram blenderem lub mikserem ręcznym aż uzyskam jednolitą masę, gotowe masło przekładam do pudełka lub wykładam na filię spożywczą formuję wałek i wkładam do lodówki.
Kolejny przepis to grillowana cukinia i bakłażan
warzywa kroję w krążki, na każdy krążek kładę łyżeczkę pesto (do cukinii czerwone do bakłażana zielone) rozkładam na powierzchni i posypuję tartym serem piekę aluminiowej tacy to grillowania.
Przy okazji podam przepisy na marynaty do mięs.
Chyba wezmę się za prucie mojego haftu zima planuję go dokończyć i potem oprawię wszystkie cztery pory roku.
Dobrego niedzielnego popołudnia
Ale mi smaka narobiłaś na masełko:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
musisz kiedyś spróbować przepyszne nawet siostra i Agata wczoraj sobie pofolgowały i dietę odstawiły na jeden dzień
PolubieniePolubienie
Spróbuję Napewno!!:*
PolubieniePolubienie
No i po imprezie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Niestety to co dobre szybko się kończy ale już za 6 dni kolejny weekend
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Znów imprezka się szykuje. To fajnie i maja być upały !
PolubieniePolubienie
Cieszę się że sie wybraliście, bo wiem jak w ostatnim czasie brakowało Ci spotkań z bliskimi 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
było super tam nigdy nie można się nudzić nawet jak pada deszcz a kuzynostwo zawsze w dobrych humorach, tego mi brakowało
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W takim razie organizujcie coś takiego w każdy weekend 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda to wszystko smakowicie i relaksowo. Mam nadzieje, że tak było.
PolubieniePolubienie
Och dziękuję za cudeńka w kuchni. Dotko a ja tu głodna. Muszę coś szybko rzucić na ruszt
PolubieniePolubienie