Mam dzisiaj dla Was zaległy przepis, robiłam w ostatnim tygodniu przed wyjazdem do Niemiec i nie dążyłam wcześniej opisać, przepis dostałam od kuzynki mojego męża, chłopakom bułeczki bardzo smakowały, nawet teściowa jadła ze smakiem. Tym razem farsz robiłam według przepisu następnym razem planuję kilka zrobić z innym farszem np. warzywnym a i też kilka na słodko. Następnym razem będę wycinała większe kółka żeby było więcej farszu w bułeczce (to taka sugestia moich chłopaków) .
Przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem przepis Basi „Wicherkowej“
Ciasto:
3 szkl. mąki
4 jajka (3 całe i jedno żółtko, białko zostawiam do posmarowania bułek)
szczypta soli i cukru
1/2 kostki margaryny rozpuścić
2 p. suszonych drożdzy
Farsz:
1/2 kg pieczarek
cebula
ząbek czosnku
około 25 dag tartego sera
pierś z kurczaka lub z indyka około 1/2 kg
przyprawa kebab – gyros z firmy Prymat
sól, pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Farsz:
Mięso kroję mięso w kostkę, przyprawiam przyprawą kebab – gyros odstawiam na około 30 minut do lodówki.
Pieczarki kroję w kostkę małą przesmażam na maśle klarowanym doprawiam solą i pieprzem, przekładam do miski, cebulę kroję drobno w kostkę oraz czosnek też pokrojony przesmażam na małej ilości masła gdy już jest lekko przesmażona dodaję trochę wody i duszę do miękości dokładam do miski z pieczarkami. Następnie smażę mieso – może być na oleju lub też na maśle po usmażeniu przekładam do blendera i miksuję na drobno, dokładam do reszty. Gdy farszy jest zimny wrzucam tarty ser łaczę produkty, doprawiam do smaku jeżeli farsz jest mocno suchy to wkładam łyżeczkę majonezu żeby wszystkie produkty ładnie się połączyły.
Ciasto:
Rozrabiam mikserem ręcznym (używam końcówek świderków) wsypuję produkty sypkie, jaja i przestudzoną margarynę wlewam małymi porcjami i miksuję aż powstanie jednolita masa, posypuje mąką i zostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładam na stolnice wyrabiam ciasto, dzielę ciasto, wałkuję, wycinam kółka wielkość według uznania, na środek nakłądam farsz, formuję kulkę i smarują białkiem, daję im jeszcze około 15 minut wyrosnąć i piekę w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Przestudzone bułeczki podaję z sosem czosnkowym, tatarskim lub tylko ketchupem jak komu smakuje.
Ale narobiłaś smaka a tu kobiece dni się zblizaja i zachcianki na cos dobrego jeszcze większe! Zrobie chyba w weekend
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam na prawdę pyszne planuje tutaj zrobić myśle że Frderyce by smakowały a nie ma wcale z nim aż tak dużo pracy
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mniamuśne👍😁
PolubieniePolubienie
Wyglądają pysznie, ale obawiam się, że przepis przerasta moje umiejętności kulinarne… 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A ja wierze ze ci sie uda!
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Przynajmniej Ty jedna we mnie wierzysz 🙂 Dzięki 🙂 Może kiedyś rzeczywiście się odważę…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jestem tego samego zdania mnie takie się udały a jak wiadomo nie jestem w tej kwestii zbyt utalentowana a Stasiu potrafi gotować
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie są trudne do wykonania i myślę że byś sobie doskonale poradził
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Może kiedyś spróbuję 🙂
PolubieniePolubienie
Kuchnia to moja słaba strona…uwielbiam jednak pieczywo z farszem w środku i na słodki…musiało być smakowite.
PolubieniePolubienie